Νησί

Το νησί της Ιθάκης βρίσκεται δυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας στο Ιόνιο Πέλαγος και είναι το δεύτερο μικρότερο πληθυσμιακά νησί το οποίο ανήκει στο σύμπλεγμα νησιών που λέγεται επτάνησα. Είναι επίσης ευρέως γνωστό και χρωστάει τη φήμη του στα επικά ποιήματα του Ομήρου. Το όνομα Ιθάκη έχει συνδεθεί με τις λέξεις νοσταλγία, αγάπη για την πατρίδα σε πολλά ποιήματα και άλλα φιλολογικά δοκίμια.

Το νησί πήρε το όνομά του από τον Ίθακο, πρώτου κατοίκου του νησιού (γιος του Πτερέλαου και αδελφός του Πολύκτορα και του Νήριτου) ή κατά τη μυθολογία ήταν γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιμέλης. Σύμφωνα με άλλη υπόθεση το όνομα προέρχεται από τη λέξη Ιθή (=εύθυμος) ή από τη φοινικικής καταγωγής λέξη Utika (=αποικία) ή από τη λέξη Ιθύς (=απότομος).

Το μικρό βραχώδες νησί της Ιθάκης έγινε παγκοσμίως γνωστό μέσω των επικών ποιημάτων του Ομήρου. Η Ιλιάδα και η Οδύσσεια σίγουρα δεν θα μπορούσαν να γραφτούν σ ένα περιορισμένο χώρο. Είναι όμως τα δύο έργα του μεγάλου ιστορικού που έκαναν γνωστά παγκόσμια την ιστορία αυτού του τόπου. Είναι τα έργα που ενώ πέρασαν αιώνες κατακτητές διάφοροι στο νησί άφησαν αναλλοίωτα, ονόματα και τοπωνύμια ως τις μέρες μας. Είναι τα έργα έπη του Ομήρου που αποδεικνύουν ότι η Ιθάκη είναι η πατρίδα του Οδυσσέα.