Τοποθεσία

Ο Σταυρός είναι ένα μεγάλο χωριό με πληθυσμό 750 κατοίκους, το οποίο είναι χτισμένο στο βόρειο μέρος του νησιού, 16 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα. Στην κεντρική εκκλησία που υπάρχει στο χωριό πιστευέται ότι εκεί ήταν χτισμένο το παλάτι του βασιλιά Οδυσσέα, μια εικασία που ενισχύεται από το τα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ανακαλύφτηκαν τελευταία.

Στα Πηλικάτα, περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από το χωριό, φαίνονται τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν βρεθεί στον οικισμό εκθέτονται σε μια μικρή συλλογή.

Βόρεια του χωριού, στο λόφο Πηλικάτα ο οποίος είναι επίσης γνωστός σαν λόφος του Ερμή, τοποθετείται από κάποιους μελετητές η ομηρική πόλη του Οδυσσέα. Οι ανασκαφές που έχουν γίνε εδώ, έχουν αποκαλύψει ίχνη οικισμού της Νεολιθικής και Κορινθιακής περιόδου. Κοντά στο Σταυρό επίσης στην σπηλιά του Λοΐζου έχουν βρεθεί κεραμικά, τρίποδες και τα ερείπια ενός αρχαίου ναού.

Στην περιοχή θα βρείτε πολλά μαγαζιά, εστιατόρια, ταβέρνες, supermarkets, ιατρεία, φαρμακείο και ό,τι άλλο χρειαστείτε κατα τη διάρκεια της διαμονής σας.